Bir Volkanda Sıcak Lava Düşersek Ne Olur? Ölüyoruz orası kesin ama nasıl öleceğiz?
Çok yüksek bir yerden havuza atlamak çoğumuz için oldukça keyifli olsa da yerden lavlarla dolu bir volkanın içine atlamak gibi. rahatlatıcı ve canlandırıcı bir aktivite olmaktan ne yazık ki uzaktır.
Yani bir yanardağa girdiğimizde bize ne olacak
Bir volkanın içine düşmek şöyle dursun, aslında ona ters yönden bakmak oldukça korkutucu ve tehlikelidir.
Çünkü volkanik çekirdekten çıkan parlak magma, yaklaşık 1000°C sıcaklığa ulaşabilir . Bu derece, şüphesiz insan vücudunu tamamen yakacak kadar yüksek bir sıcaklık anlamına gelir. Sıcaklığın yanı sıra, volkanlar kendilerine yaklaşan herkesi öldürmeye yetecek kadar zehirli gazlarla çevrilidir.
Örneğin yavaş yavaş yanardağın tepesine çıktığımızı düşünelim.
Daha yükseğe çıktıkça ve yanardağa yaklaştıkça, yavaş yavaş daha sıcak hissetmeye başlarız. O kadar depresyonda ki nefes alamıyor ve Mevtle ile karşı karşıya geldiğimizi düşünmemiz de kaçınılmazdır. Çünkü volkanların kenarları ortalama 500°C’ye ulaşıyor.
Ayrıca bolca metan, kükürt, amonyak ve karbon monoksit nefes almalıyız. Kısacası boğulmaya başladığımız ve bilincimizi kaybettiğimiz anın sorunu haline geliyor.
Diyelim ki bu magma dolu çukura helikopterle atladık, çünkü böyle bir durumda yanardağın içine dalmamız pek olası değil.
Helikopterden yanardağa bu düşüş oldukça kısa sürecek. Çünkü saniyeler içinde Oksijen eksikliği ile karşı karşıyayız ve muhtemelen bilincimizi kaybedeceğiz. Peki ya sonra?
Volkanın içindeki kavurucu sıcak magma, sudan milyonlarca kat daha viskozdur. Bu, vücudumuzun magma ile temasa geçtiği andır. havuza yüksekten atlamış gibi sert bir şekilde çarpacağımızı.Anlamı.
Bu katı yapı vücudumuzdaki birçok kemiği kıracak kadar güçlüdür. . Elbette zarar gören sadece kemiklerimiz olmayacak. Yırtık ciğerler ve iltihaplı cilt de bir volkanın içine düştüğümüzde başımıza gelen şeylerdir.
Birkaç saniye içinde kemiklerimizin ve küllerimizin modülleri lavın zirvesine yükselecek. Yani bir volkanın içine girdiğimizde, tek çıkış yolu küllerimizin olduğu bir vazoya girmektir.
Ancak şaşırtıcı bir biçimde hayatta kalanlar var. Örneğin, 2007’de bir bekçi, Yanardağa düştü ama kendini kurtarmayı başardı. Her iki bacağında ve bir kolunda ciddi yanıklar oluştu, ancak hayatta kaldı. Nasıl?
Bu feci sıcaktan kurtulmanın başlıca sebebi, düştüğü lavın natrokarbonatit lavı olmasıydı. Bir tür karbonlu lav olan natrokarbonatit, diğer lavların yarısı kadar sıcaklığa sahiptir ve kurtulması biraz daha kolaydır. Ama tabii ki bu büyük bir istisna.