Kalplerimizi ısıtan kıssaları, ağlatırken güldüren senaryolarıyla artık bile hâlâ izlenen Yeşilçam sinemaları, Netflix platformu sayesinde dünyaya açılıyor. Türk sinemasına altın çağını yaşatan Kemal Sunal’dan Adile Naşit’e, Şener Şen’den Türkan Şoray’a kadar birçok başarılı oyuncunun klasikleşmiş sinemasını artık dilediğiniz an izleyebilirsiniz. Netflix kataloğunda bulunan sinemalardan oluşturduğumuz liste, ilerleyen günlerde çok daha kalabalık olacağa benziyor. İşte bu klasikleşen üretimlerden bazıları!
15. Kaygı Bende (1973) – IMDb: 4.5
Murat Soydan’ın, Türkan Şoray’ın ve Mesut Engin’in başrollerinde yer aldığı Dert Bende filmi, bir aşk hikâyesini bizlere sunuyor. Fatma ve Tarık ilk görüşte birbirlerine âşık olurlar. Fakat Fatma’nın kardeşi Süreyya da Tarık’ı sever. Tarık’ın yurt dışına gitmesini fırsat bilen Fatma’nın eski sevgilisi Bülent, Fatma’yı evlenmek için ikna eder. Süreyya’nın Tarık’a yazdığı aşk mektuplarına karşılık Fatma, evleneceğini belirten bir mektup müellif. Fatma ile Bülent’in doğum gününde ise olaylar beklenmedik bir hâl alır.
14. Fatmagül’ün Hatası Ne? (1986) – IMDb: 5.2
Beren Saat’in başrolünde yer aldığı aynı isimli dizisi de bulunan Fatmagül’ün Cürmü Ne? isimli sinemada Hülya Avşar ve Aytaç Arman başrolleri paylaşıyor. Mecnun bir ağabeyi dışında hiç kimsesi olmayan genç köylü kızı Fatmagül, dört kişinin tecavüzüne uğrar. Bu dört bireyden üçü güçlü ve Türk kanunlarına nazaran Fatmagül ona tecavüz eden biriyle evlenirse dava düşecek. Bunu fırsat bilen güçlü aileleri, oğullarını mahpustan kurtarmak için yoksul olan çocuğu Fatmagül ile bir sene evli kalıp sonra boşanmaları tarafında ikna etmeye çalışır.
13. Sürücü Nebahat (1960) – IMDb: 5.5
Süreyya Duru’nun direktörlüğünü üstlendiği Sürücü Nebahat sinemasında Fatma Girik, Metin Serezli, Münir Özkul, Oya Peri, İzzet Günay üzere isimler rol alıyor. Dolmuş sürücüsü olan babasını kaybettikten sonra konutun tüm sorumluluğunu üstlenen Nebahat, ailesinin geçimini sağlamak için dolmuş sürücülüğü yapmaya başlar. Etrafındaki beşerler, bayan dolmuş sürücüsünü yadırgarken ve etrafı erkek şoförlerle doluyken dahi Nebahat bu durumu hiç önemsemez. Hayatını dolmuş sürücülüğüne ve ailesine adayan Nebahat, otomobiline yolcu olarak binen avukat Bülent’e âşık olmaya başlar.
12. Oh Olsun (1974) – IMDb: 7.2
Sadık Şendil’in senaristliğini üstlendiği Oh Olsun sinemasında Halit Akçatepe, Kemal Sunal, Hulusi Kentmen, Münir Özkul, Hale Soygazi, Adile Naşit, Tarık Akan üzere devrin ünlü simaları yer alıyor. Güçlü bir fabrikatör olan Fehmi Haznedar’ın üç oğlu var. Fehmi Bey’in tek isteği, oğullarının okullarını bitirerek bir an evvel işe başlamaları. Ferit ise okulla pek ilgili değil ve epey çapkın bir delikanlı. Okulda biraz haylaz olan Ferit’i yola getirmek isteyen babası, onu fabrikasında işçi olarak çalıştırır. Ferit, fabrikada da rahat durmaz ve Alev ile yakınlaşmaya başlar.
11. Çıplak Vatandaş (1985) – IMDb: 7.5
Başrollerini Şener Şen, Nilgün Akçaoğlu, Tuncay Akça gibi isimlerin paylaştığı Çıplak Vatandaş isimli filmde düşük kademeli bir memur olan İbrahim’in kıssasına odaklanılıyor. İbrahim, ailesini geçindirmek için ek işler yaparken dört çocuğu ve beşinciye gebe olan eşiyle yaşadığı hayat, onun psikolojisini bozar. Canına tak eden İbrahim, bir gün soyunarak sokakta koşmaya başlar. Bunun üzerine basında haber olur ve reklam şirketlerinden teklif alır. Kendini bir anda akıl hastanesinde bulan İbrahim’in öyküsü, Şener Şen’in usta oyunculuğuyla bizlere aktarılıyor.
10. Milyarder (1987) – IMDb: 7.6
Şener Şen, Adile Naşit, Uğur Yücel, Tuluğ Çizgen, Münir Özkul, Tuncay Akça üzere isimlerin yer aldığı Milyarder sineması, istasyon şefi olan Mesut’un piyangodan ikramiye kazanmasıyla başlıyor. Ölümlerin yaşandığı o piyango gecesinden sonra zengin olan Mesut, ne yapacağını şaşırır. Piyango kazandıktan sonra her yerden akrabası çıkan adamın şaşkınlığı ve yaşadıklarını izlerken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.
9. Tokatçı (1983) – IMDb: 7.7
Kemal Sunal’ın şahane sinemalarından biri olan Tokatçı’da Sunal’a Nazan Saatçi, Şevket Altuğ ve Ali Şen eşlik ediyor. Köyde ırgatlık yapan Osman, yanında çalıştığı Hasan Ağa’nın kızına âşık olur. Ailesiyle birlikte Emine’yi istemeye gittiklerinde Hasan Ağa yüklü bir başlık parası ister. Parayı bulmak için soluğu İstanbul’da alan Osman, gece gündüz çalışarak parayı biriktirir. Fakat yolda tüm parasını çaldırır. Köyüne eli boş dönen Osman, babasının öldüğünü ve tüm toprakların ellerinden alındığını öğrenir. Yeniden İstanbul’a gitmeye karar veren Osman’ın hayatı, karşılaştığı askerlik arkadaşı sayesinde değişir.
8. Mavi Boncuk (1975) – IMDb: 7.8
Emel Sayın’ın başrolünde olduğu Mavi Boncuk’ta güzel oyuncuya Kemal Sunal, Münir Özkul, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Tarık Akan gibi ünlü isimler eşlik ediyor. Dönemin en ünlü seslerinden Emel Sayın’ı dinlemeye giden bir küme arkadaş, yüksek meblağdaki hesabı ödeyemeyince yer sahipleri tarafından hırpalanır. İntikam almak isteyen arkadaşlar Emel Sayın’ı bir halıya sararak kaçırır ve Sayın’ı geri vermek için yer sahibinden fidye isterler. Lakin bri müddet sonra Emel Sayın’la arkadaş olmaya başlarlar ve işler değişir.
7. Şekerpare (1983) – IMDb: 8.0
Senaristliğini Yavuz Turgul’un yaptığı Şekerpare sinemasında İlyas Salman, Şener Şen, Yaprak Özdemiroğlu, Şevket Altuğ üzere usta isimler yer alıyor. Osmanlı Dönemi’nde geçen filmde baş komiserlik yapan Ziver Bey, halkı haraca bağlayan ve sevilmeyen bir adam. Bekçi Cumali’nin çalıştığı karakola tayini çıkan Ziver Beyefendi, güç vakitler geçirmeye başlar. Bekçi Cumali genelevde çalışan Şekerpare’ye âşık ancak Şekerpare, Ziver Bey’e tutulur.
6. Çiçek Abbas (1982) – IMDb: 8.0
Şener Şen’in ve İlyas Salman’ın devleştiği Çiçek Abbas isimli sinemada ikiliye Pembe Memnun ve Ayşen Gruda eşlik ediyor. Sinan Çetin’in yönetmenliğini üstlendiği filmde; Şakir dolandırıcı bir minibüs şoförü, Çiçek Abbas ise Şakir’in âlâ niyetli muavini. İkili tıpkı kıza âşık olur ve ortalarında bir rekabet başlar. Altın Portakal’da En İyi Senaryo Ödülü’nü kazanan sinema, klasikleşen üretimlerden biri.
5. Korkusuz Korkak (1979) – IMDb: 8.1
Natuk Baytan’ın direktörlüğünü üstlendiği sinemanın takımında Kemal Sunal, Ayşin Atav ile başrolü paylaşıyor. Bir şirkette memur olan Mülayim, hastaneye analiz yaptırmak üzere gittiğinde altı ay ömrü kaldığını öğrenir. O günden itibaren korkmadan yaşayan Mülayim, kendisi için bir kiralık katil fiyat. Ancak o esnada analizlerde yanlışlık yapıldığını öğrenir. Bunun üzerine de kendi kiraladığı kiralık katilden kaçmaya çalışır.
4. Züğürt Ağa (1985) – IMDb: 8.7
Senaristliğini Yavuz Turgul’un yaptığı filmde Şener Şen, Erdal Özyağcılar, Nilgün Nazlı gibi dönemin ünlü isimleri yer alıyor. Feodalizmin çöküşünü işleyen filmde Haraptar Köyü’nün Ağası Züğürt Ağa’nın malları, kuraklık yüzünden yeteri kadar ürün elde edemeyen halk tarafından çalınır. Halkı örgütleyen ise kurnaz Kekeç Salman. Köyden İstanbul’a göçen Züğürt Ağa, yeni bir hayat kurmaya çalışır.
3. Kibar Feyzo (1978) – IMDb: 8.7
Askerden dönen Feyzo, sevdiği bayan Gülo’yu babasından istemeye karar verir. Gülo’nun babası Maho Ağa, en fazla başlık parası verenle kızını evlendireceğini söyler. Başlık parasının yarısını ödeyen Feyzo, kalanını senet yaptırır. Kalan borcu ödemek için İstanbul’a sarfiyat ve hayatı değişir. Gülümseten bu hoş sinemanın takımında Kemal Sunal, Şener Şen, İlyas Salman ve Erdal Özyağcılar üzere isimler bulunuyor.
2. Sevinçli Günler (1978) – IMDb: 8.7
Aile güldürüsü olan Sevinçli Günler, duygusal taraflarıyla de izleyiciyi kendine çekiyor. Altı çocuk sahibi ve turşuculuk yaparak geçimini sağlayan Saadet Hanım ile Kazım Efendi, arbede eder ve ayrılır. Çocukların üçü annede üçü babada kalır. Yıllar sonra bir ortaya gelen kardeşler, anne ve babalarını da birleştirmek isterler ve ortaya sıcacık bir öykü çıkar.
1. Hababam Sınıfı (1975) – IMDb: 9.2
Dönemin neredeyse tüm ünlü isimlerini takımında toplayan Hababam Sınıfı sinemasında, Özel Çamlıca Lisesi’ne yeni atanan Mahmut Hoca; hem müdür yardımcılığı hem tarih öğretmenliği yapar. Hababam Sınıfı ise Mahmut Hoca’nın varlığından hiç mutlu olmaz. Rıfat Ilgaz’ın birebir isimli kitap serisinden uyarlanan sinemada Tarık Akan, Münir Özkul, Halit Akçatepe, Kemal Sunal, Adile Naşit, Tarık Akan üzere isimler yer alıyor.